Overlast

Last en/of overlast
In Nederland wonen we dicht op elkaar. Bovendien hebben we allemaal ons eigen levensritme door verschil in leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, karakter en hobby’s. De meeste mensen houden als vanzelfsprekend rekening met elkaar maar soms ontstaan er toch irritaties tussen buren. Dit kan leiden tot grote spanningen, waardoor het woongenot voor beide partijen sterk vermindert.

Wat is overlast?
Van overlast is sprake wanneer uw woonplezier ernstig wordt verstoord. Denk aan geluidoverlast maar ook aan rondslingerend vuil, stankoverlast, vandalisme en overlast van huisdieren. Hoe mensen lawaai en geluidsoverlast beleven is sterk afhankelijk van de tijd, de plaats, de persoon die het veroorzaakt en de manier waarop het geluid ontstaat.

Wat kun je eraan doen?
De meeste mensen weten vaak zelf niet eens dat zij overlast veroorzaken. Probeer het probleem daarom bespreekbaar te maken en op te lossen in een goed gesprek met elkaar. Wacht daar niet te lang mee want juist dan kunnen irritaties uitgroeien tot grote ergernissen. Vertel in uw gesprek hoe u dingen ervaart, verwijt de ander niets, maar geef de ander ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Benader het vanuit een positief standpunt, dat werkt meestal het beste.

Een goed gesprek
Tips voor een goed gesprek:

  • Als u boos bent kunt u beter even wachten
  • Zorg dat u de tijd kunt nemen voor een gesprek
  • Voer het gesprek bij u thuis of bij de overlastveroorzaker, doe dit niet ‘over de schutting’
  • Geef aan wat voor overlast u ervaart en wanneer u hier het meeste last van heeft
  • Misschien kunt u al wat oplossingen aandragen die u aan uw buren kunt voorleggen

Zie onze folder over overlast.

Als dat niet helpt
Wanneer u er tegenop ziet om zelf het gesprek aan te gaan kunt u een derde partij vragen een bemiddelende rol hierin te spelen. Misschien zijn er meerdere buren die ook dezelfde overlast ervaren. Mocht u er helemaal niet uitkomen dan kunnen wij een bemiddelende rol spelen. Neemt u hierover contact op met onze senior woonconsulent.