Brandveiligheid

De veiligheid van onze huurders staat bij ons voorop. Hieronder tref je daarom belangrijke informatie over brandveiligheid in en om je woning. Zo zorgen we samen voor een veilige woonomgeving.

Bij een brand in huis kunnen de gevolgen snel ernstig zijn. Zelfs een kleine brand kan binnen enkele minuten uitgroeien tot een grote brand met hoge temperaturen en veel rook. Daarom is het heel belangrijk om brand snel op te merken. Het grootste gevaar bij een brand is de rook, omdat het moeilijk wordt om je te oriënteren en een uitweg te vinden. Gelukkig zijn de meeste branden in huis te voorkomen.

Brandpreventie

Brandpreventie is erg belangrijk. Het begint met voorzorgsmaatregelen en aandacht voor mogelijke oorzaken van brand. Door hier op voorhand aandacht aan te besteden kun je veel ellende voorkomen. 

Wet en regelgeving brandveiligheid 

Om ervoor te zorgen dat jij en andere huurders veilig kunnen wonen, heeft de overheid regels opgesteld voor de brandveiligheid van woongebouwen.

Vluchtroutes in woongebouwen

Per 01 januari 2024 worden de regels voor brandveiligheid aangescherpt. Volgens deze regels moeten de doorgangen en trappen in jouw woongebouw, ook wel vluchtroutes genoemd, altijd vrij zijn van de objecten. Dit betekent dat er in alle doorgangen vanaf jouw voordeur tot aan de buitendeuren van het woongebouw minstens 0,85 meter ruimte zonder objecten moet zijn.

Is de doorgang smaller dan 0,85 meter? Dan mag er niets in de doorgang staan. Dit wordt gedaan zodat je altijd snel en veilig kunt wegkomen als dat nodig is, en hulpdiensten alle woningen kunnen bereiken.

Is er sprake van meer dan 0,85 meter ruimte in de doorgang vanaf uw voordeur? Dan mogen de volgende onbrandbare objecten wel in de doorgang staan:

  • Meubilair van metaal, steen of glas
  • Decoraties op de grond van metaal, steen of glas met een oppervlakte van ten hoogste 0,5 m2
  • Een foto, een schilderij of een andere afbeelding met een oppervlakte van ten hoogste 0,5 m2 bij de toegang van een woning;
  • Een deurmat met een oppervlakte van ten hoogste 0,5 m2 bij de toegang van een woning.

Welke objecten mogen niet in een vluchtroute staan?

  • Meubilair en decoratie van brandbaar materiaal
  • Elektrische vervoersmiddelen zoals scootmobielen en elektrische fietsen
  • Huisvuil, grofvuil, oud papier, kratten

Controleer of je objecten in een vluchtroute hebt staan

Heb je geen objecten in de vluchtroute staan? Dan hoef je niets te doen.

Heb je wél objecten in de vluchtroute staan? Controleer dan hierboven of het object is toegestaan.

Twijfel je of je een object moet verwijderen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Regelmatig voeren we controles uit om de veiligheid in onze woongebouwen te waarborgen. 

Rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat onze huurwoningen op elke woonverdieping minimaal één goedwerkende, veilige rookmelder hebben. De rookmelders die we hebben geplaatst, voldoen aan alle regels en hebben batterijen die lang meegaan.

Dit doen we omdat bij brand het grootste gevaar vaak ontstaat door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets en word je niet wakker van de rooklucht. Rook bevat giftige gassen waardoor je snel bewusteloos kunt raken, soms al binnen enkele minuten. Een rookmelder waarschuwt je op tijd met een luid alarm.

Woontij vindt het belangrijk dat al onze woongebouwen voldoen aan de regelgeving voor brandveiligheid, zodat al onze huurders veilig kunnen wonen.

Oorzaken van brand

Veel branden beginnen in de keuken, omdat daar, bij zowel elektrisch koken als koken op gas, het risico op brand bestaat door bijvoorbeeld een vette afzuigkap of vette pannen die makkelijk vlam vatten. De meeste branden komen door dingen die mensen doen, zoals onvoorzichtig omgaan met vuur, kaarsen, roken, verkeerd gebruik van elektrische apparaten, klussen in huis of vuurwerk. Ook kan een fout aan of een slechte aanleg van een technische installatie de oorzaak zijn.

Schoorsteen

Slecht onderhouden of niet goed werkende rookafvoerinstallaties kunnen ervoor zorgen dat er brand ontstaat in de schoorsteen. Nadat de centrale verwarming is geïnstalleerd, zijn de gas- of oliekachels verwijderd en is het rookkanaal afgedicht. In sommige gevallen is dit rookkanaal toch weer in gebruik genomen door er een houtkachel of allesbrander op aan te sluiten. De rookkanalen zijn niet gebouwd om de hogere hitte van deze kachels te verdragen, waardoor ze kunnen scheuren. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, zoals het lekken van rookgas in de woning, wat koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken. Ook kan er een schoorsteenbrand ontstaan, met ernstige gevolgen. In sommige gevallen kan de schoorsteen zo slecht zijn dat er lekkage optreedt. Om de brandveiligheid van alle bewoners te waarborgen hebben we op advies van de brandweer besloten dat je de schoorstenen niet mag gebruiken zonder toestemming van Woontij.

Maak je gebruik van het stookkanaal voor je open haard en wil je dit blijven doen? Vul dan een ZAV- aanvraag in

Een ZAV-aanvraag is een verzoek voor  een zelf aangebrachte voorziening, ook wel bekend als klusformulier. Dit formulier moet je ook aanvragen als je nog geen gebruik maakt van het rookkanaal maar dit wel wilt gaan doen. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan moet je er zelf voor zorgen dat het kanaal geschikt wordt gemaakt voor het gebruik van een open haard, houtkachel of allesbrander.

Het formulier voor een ZAV-aanvraag kun je afhalen bij een van onze kantoren. Samen bekijken we dan of jouw aanvraag voor het gebruik van een rookkanaal mogelijk is. We controleren ook of de 'zelf aangebrachte voorziening' goed is uitgevoerd. Het onderhoud voor een zelf aangebrachte voorziening valt onder de verantwoordelijkheid van de huurder.

Bij vragen hierover kun je contact opnemen met een van onze woonconsulenten via telefoonnummer 088 - 966 68 45 of stuur een e-mail naar [email protected].

 

Brandveiligheidtips

De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning.Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis brandveiliger te make of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan te beperken. Je kunt er je leven en dat van je huisgenoten mee redden. Hier lees je wat jij kunt doen. 

Maak een vluchtplan en oefen

Samen overleven moet je plannen. Daarom is het belangtijk dat je alvast nadenkt over meerdere vluchtroutes. Zorg ervoor dat iedereen ze kent. 

Lees meer over het opstellen van een vluchtplan op de website van de Brandweer
En dan is er ineens toch brand
Wat te doen bij brand?

Een brand ontwikkelt zich sneller dan je denkt. Je hebt maar drie minuten om je woning veilig te verlaten. Tot de brandweer er is, bent je op jezelf aangewezen. Zorg daarom dat je weet wat je moet doen bij brand.

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw huisgenoten.
  • Verlaat de woning via de kortste weg.
  • Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is.
  • Bel 112 en vertel de brandweer je naam, adres en huisnummer.
  • Wacht op de komst van de brandweer en meld eventuele bijzonderheden.
  • Ga nooit een brandend huis weer in.
Vlam in de pan

Laat pannen niet op het vuur of op de kookplaat staan als je weggaat. Blus een vlam in de pan niet met een blusdeken of schuif de deksel op de pan. Blus nooit met water. Schakel het fornuis en de afzuigkap uit en laat de pan ruim 30 minuten staan om af te koelen. Maak het filter van de afzuigkap regelmatig schoon, vet kan vlam vatten.

Meterkast

Door kortsluiting kan brand ontstaan in de meterkast. Houd de meterkast daarom vrij van brandbare materialen. Zorg ervoor dat je weet waar de aardlekschakelaar zit.

Sigaretten

Rook niet in bed. Controleer of sigaretten helemaal uit zijn voordat je ze weggooit.

Koolmonoxidevergiftiging

Ventileer regelmatig door frisse lucht binnen te laten. Laat cv-ketel, kachel en geiser jaarlijks controleren. Plaats een koolmonoxidemelder en test deze maandelijks

Een veilige schoorsteen

Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.

Wasdroger

De wasdroger staat met stip op 1 van elektrische apparaten die brand veroorzaken. Ze bevatten een filter om stof en pluizen op te vangen. Door de combinatie van dat stof en een hoge temperatuur kan brand ontstaan. Maak het filter van uw wasdroger na iedere droogbeurt schoon.

Tv

Zet een televisie met een beeldbuis (met zo’n uitstekende achterzijde) uit als je gaat slapen of het huis verlaat. Deze televisies trekken stof aan en worden van binnen zo warm dat het stof in de televisies kan ontbranden. Flatscreens produceren veel minder warmte en trekken ook veel minder stof aan. Als een flatscreentelevisie alleen in de standby kan, is de kans gering dat hierdoor brand ontstaat.

Verlichting

Halogeenspotjes en gloeilampen worden erg heet. Plaats ze niet in de buurt van gordijnen en meubels. Houd altijd voldoende ruimte tussen brandbare materialen en lampen.

Gebruik van kaarsen

Zorg dat je kaarsenstandaards niet brandbaar zijn. Houd brandbare materialen uit de buurt van kaarsen en waxinelichtjes. Gebruik stevige standaards en een onbrandbare ondergrond voor waxinelichtjes. Plaats deze niet te dicht bij elkaar of op de hoek van een tafel.

Elektrische deken

Elektrische dekens kunnen door kortsluiting of oververhitting brand veroorzaken. Gebruik ze daarom op de juiste manier. Als je de deken niet gebruikt, berg deze dan opgerold op. Vouwen kan de bedrading beschadigen.

Medicinale zuurstof

Het kan zijn dat je in verband met je gezondheid extra zuurstof gebruikt. Volg dan de veiligheidsmaatregelen die je zuurstofleverancier aangeeft voor jouw situatie. Veel leveranciers van medicinale zuurstof leveren speciale stickers. Plak deze op of bij de voordeur om hulpverleners op de aanwezigheid van zuurstof te attenderen.

Lucifers en aanstekers

Bewaar lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen en kleinkinderen.

Folders

Bekijk hieronder de folders van de brandweer om je brandveiligheid te vergroten.
Bekijk hier de folder: tips voor een brandveilige woning, brandveilig wonen
Bekijk hier de folder: tips om brandveilig te wonen, brandveilige huurwoning
Bekijk hier de folder: brand bij u in de straat, hoe zit het met uw woning?
Bekijk hier de folder: tips voor een brandveilig gebruik elektrische apparatuur
Bekijk hier de folder: de gevaren van CO, een echte sluipmoordenaar
Bekijk hier de folder: 10 tips om veilig op te laden