Check hier uw huurprijs

Check hier uw huurprijs

Hoeveel huur mag de verhuurder eigenlijk vragen?

De huurprijs van uw huurwoning wordt bepaald door het puntenstelsel (officieel: Woningwaarderingsstelsel). Dit is een systeem waarmee de kwaliteit van een huurwoning wordt uitgedrukt in een aantal punten. Aan dit puntental is een maximale toegestane huurprijs (maximaal redelijke huurprijs) gekoppeld. Wat voor ieder puntentotaal de maximaal toegestane huurprijs is wordt jaarlijks  (per 1 juli) door het ministerie van BZK vastgesteld.

Met 'kwaliteit van een huurwoning' wordt onder andere de oppervlakte van de woning bedoeld, de voorzieningen daarin, de energiezuinigheid van de woning en de WOZ-waarde. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger het aantal punten. Elk puntentotaal correspondeert met een maximaal toegestane huurprijs. Met het puntenstelsel kunnen huurders nagaan of zij een huurprijs betalen die volgens wettelijke normen nog is toegestaan. Als uw huurprijs hoger is dan wettelijk mag kunt u huurverlaging afdwingen.

Zelf puntentotaal berekenen

Wilt u weten hoeveel punten uw woning heeft en wat de maximaal toegestane huur is die daarbij hoort? Op www.huurcommissie.nl vindt u het rekenprogramma waarmee u zelf een puntentelling voor de zelfstandige woonruimte kunt maken. Dit rekenprogramma is ontwikkeld door de Huurcommissie, in samenwerking met de Woonbond en VastgoedBelang. Om het puntentotaal te berekenen beantwoordt u vragen over uw woonruimte. De optelsom van alle punten bepaalt de maximale (kale) huurprijs die wettelijk is toegestaan. Een hogere huurprijs mag uw verhuurder niet vragen, een lagere huurprijs wel. Vraagt uw verhuurder toch een hogere huur, dan kunt u met succes huurverlaging afdwingen. Dat doet u door een procedure te starten bij de Huurcommissie.

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden