Last of overlast

Last of overlast

In Nederland heeft bijna iedereen buren en wonen we vaak dicht op elkaar. Dit betekent dat je elkaar kunt horen, zien en soms zelfs ruiken. Daarnaast zijn er veel verschillen tussen bewoners, zoals gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling en hobby’s. Deze verschillen kunnen leiden tot irritaties. Daarom een paar tips om prettig te wonen met je buren en het samenleven positief te beïnvloeden.

Wanneer is er sprake van overlast?

Wat iemand als overlast ervaart, is persoonlijk. Misschien klussen je buren op een moment dat jij rust wilt, hoor je hen praten in de tuin of blaft de hond. Dit zijn leefgeluiden die in een buurt waar mensen dicht bij elkaar wonen normaal zijn. Dit noemen we last, geen overlast. Je kunt hier samen afspraken over maken.

Overlast is iets anders: dit gaat om structurele, buitensporige hinder, zoals harde muziek op ongewone tijdstippen of herhaaldelijke verstoring van nachtrust.

Huurovereenkomst

Volgens de huurovereenkomst mogen huurders geen overlast veroorzaken. Iedereen heeft recht op rustig woongenot. Toch kan het gebeuren dat je last hebt van je buren. In veel gevallen kun je dit zelf oplossen. Een goed gesprek doet vaak wonderen.

Heb je last van overlast? Dit kun je doen!

Heb je last van je buren? Praat er eerst samen over. Vaak weten mensen niet dat ze overlast veroorzaken. Kies een rustig moment. Direct praten tijdens de overlast kan zorgen voor boosheid. Wacht ook niet te lang, kleine irritaties kunnen groter worden. Blijf rustig en zeg duidelijk wat je bedoelt. Probeer samen een oplossing te vinden.

Overlast melden

Lukt het niet om er samen uit te komen? Noteer dan twee weken lang wanneer en welke overlast je ervaart. Gebruik hiervoor het overlastformulier en stuur het naar ons op. Alleen meldingen via dit formulier nemen wij in behandeling. Vermeld altijd je naam, adres en dat van degene die de overlast veroorzaakt. Mondelinge klachten kunnen wij niet behandelen. Zodra wij je formulier hebben, kijken we samen naar een oplossing. Soms schakelen we Buurtbemiddeling in.

Samen afspraken maken

Wanneer dat mogelijk is, organiseren we een bemiddelingsgesprek. Dit kan alleen als beide partijen bereid zijn om mee te werken. Tijdens dit gesprek zoeken jullie samen naar een oplossing en maken jullie duidelijke afspraken om de overlast te stoppen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zich weer prettig voelt in de buurt.

Wat als iemand niet meewerkt?

Wil jij als klager niet meedoen aan het gesprek? Dan sluiten we de melding af. Werkt degene die de overlast veroorzaakt niet mee? Dan kunnen we de klacht doorsturen naar instanties zoals de politie of maatschappelijk werk. Je kunt ook zelf contact opnemen met deze organisaties voor verdere stappen.

Buurtbemiddeling

Soms helpt een onafhankelijke bemiddelaar om samen tot een oplossing te komen. Buurtbemiddeling helpt om het gesprek in goede banen te leiden. Meer informatie over Buurtbemiddeling in jouw omgeving:
Buurtbemiddeling Texel
Buurtbemiddeling Den Helder

Overlast die wij niet behandelen

Sommige vormen van overlast zijn strafbaar en vallen onder de verantwoordelijkheid van de politie of gemeente.

Denk hierbij aan:

  • Intimidatie of bedreiging – Voel je je onveilig door het gedrag van iemand?
  • Vernieling of inbraak – Is er schade aan je woning of heb je te maken met inbraak?
  • Discriminatie – Word je ongelijk behandeld vanwege afkomst, geslacht of andere kenmerken?
  • Drugsgebruik of handel – Zie je drugshandel of overlast door drugsgebruik in jouw buurt?

Meld dit direct bij de politie. Wij kunnen deze zaken niet zelf oplossen. Als je aangifte hebt gedaan, stuur ons dan een kopie van je melding. Zo blijven wij op de hoogte en kunnen we kijken of er verdere stappen nodig zijn.

Problemen in de buurt

Heb je vragen of klachten over parkeerproblemen, zwerfafval of groenonderhoud?

Neem dan contact op met de servicebalie van jouw gemeente.

Tips om overlast te voorkomen

Wil je prettig wonen en goed contact houden met je buren? Met deze tips voorkom je onnodige overlast en zorg je voor een fijne buurt:

Maak kennis met je buren. Nieuw in de buurt of krijgen je buren nieuwe bewoners? Stel jezelf even voor.

Houd contact. Regelmatig een praatje maken helpt om misverstanden te voorkomen.

Zorg voor een nette tuin. Een onverzorgde tuin kan buren irriteren. In ons tuinboekje lees je hoe je jouw tuin goed onderhoudt.

Draag bij aan een veilige buurt. Rijd rustig en houd rekening met anderen.

Check of je huisdier overlast geeft. Vraag je buren of ze last hebben van blaffen of andere geluiden.

Houd het geluid beperkt. Zet je radio of tv niet te hard, zodat anderen geen hinder ervaren.

Snoei hoge bomen en struiken. Voorkom overhangende takken en uitgroeiende heggen die bij de buren komen.

Klus op geschikte tijden. Begin niet te vroeg in de ochtend en stop op tijd in de avond. Overleg met je buren als je twijfelt.

Geef je een feestje? Laat het even weten of nodig je buren uit, dat zorgt voor begrip.

Met deze simpele tips woon je prettiger en voorkom je irritaties met je buren.