Last of overlast

In Nederland heeft bijna iedereen buren en wonen we vaak dicht op elkaar.

Dit heeft tot gevolg dat je elkaar kunt horen, zien en soms zelfs kunt ruiken. Daarnaast zijn er veel verschillen tussen bewoners, zoals gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling en hobby’s. Deze verschillen kunnen leiden tot irritaties. Een paar tips om prettig te wonen met uw buren en goed samenleven positief te beïnvloeden.

 • zorg voor een goede verstandhouding met uw buren; groet elkaar, maak eens een praatje, help elkaar met een klusje
 • informeer elkaar. Een aangekondigd gebeuren zoals een feestje of klussen vindt men vaak minder storend als het van tevoren even gemeld is
 • praat eerst zelf met uw buren wanneer u zich aan iets stoort, voordat u anderen inschakelt. Met zorg voor en contact met elkaar kunt u veel bereiken. Het is alleen mogelijk om een buurt leefbaar te houden als u rekening met elkaar houdt en er sprake is van wederzijds respect. Geven en nemen dus.

Huurovereenkomst

Volgens de huurovereenkomst mogen huurders geen overlast veroorzaken. Iedereen heeft recht op een rustig woongenot. Toch kan het gebeuren dat u last heeft van uw buren. Last kunt u zelf oplossen. Een goed gesprek doet vaak wonderen.

Naar boven
Veelgestelde vragen over:

Overlast melden

 • Wanneer is er sprake van last en wat kunt u doen om het op te lossen?

  Last van iemand hebben is heel persoonlijk. Het klussen van de buren, het horen praten in de tuin of het horen thuiskomen van de buren. Vaak gaat het hier om problemen tussen twee mensen die naast elkaar wonen. Dit noemen wij last van elkaar hebben. Over deze zaken kunt u met elkaar afspraken maken. Hierin neemt Woontij geen rol. Last is iets wat u samen kunt oplossen.

 • Wanneer is er sprake van overlast?

  Overlast is storend gedrag van bewoner(s), bezoek of huisdieren van bewoners in, of om de woning. Deze overlast komt regelmatig voor gedurende langere perioden. Er worden meerdere omwonenden ernstig in hun woongenot gestoord. Het gaat vaak om gedrag:

  • dat schadelijk is voor de gezondheid
  • dat ernstige hinder veroorzaakt in de directe omgeving van de woning
  • dat van negatieve invloed is op het welbevinden van de omwonenden

  Zijn het incidenten dan valt dit onder last. Komt het vaak voor en duurt het lang achter elkaar dan is er sprake van overlast.

  Wilt u meer lezen over hoe u overlast kunt oplossen, lees dan hier verder.