Wat valt er precies onder huurdersonderhoud

De huurder heeft verzorgingsplicht

De wet zegt dat de huurder de woning moet verzorgen als een ‘goed huurder’. Daaronder valt ook het uitvoeren van kleine reparaties. En alles wat hij door eigen schuld kapot maakt, moet hij ook weer (laten) maken. Goed onderhoud betekent óók dat de kleine reparaties die de huurder behoort te doen, tijdig worden uitgevoerd door huurder zelf of door een vakman. In het Besluit kleine herstellingen wordt een aantal zaken genoemd waarvoor de huurder zelf moet zorgen of waarvan de wet zegt dat de kosten voor de huurder zijn. 

Dat u als huurder binnen de woning zelf moet schilderen, sauzen en behangen en uw tuin verzorgt, is meestal wel bekend. Maar dat ook allerlei kleine dagelijkse reparaties voor uw rekening zijn, is minder bekend. Kleine reparaties/werkzaamheden zoals:

  • reparatie van hang- en sluitwerk aan de binnendeuren
  • het ontstoppen van het binnen riool
  • het onderhoud en herstel van toiletbrillen
  • stortbakken en vlotters
  • onderhoud en reparatie van het douchegarnituur
  • en het overige kleine dagelijks onderhoud van huis en tuin

zijn volgens de wet voor rekening van de huurder. Dit noemen wij huurdersonderhoud. Alle onderhoud en/of reparaties in, om of aan de woning, inclusief bijgebouwen, die het gevolg zijn van beschadiging, vernielingen, ondeskundig en/of onjuist gebruik door de huurder/bewoner zijn voor rekening van de huurder. Alle onderhoud en/ of reparaties in, om of aan de woning, met bijgebouwen, die het gevolg zijn van slijtage door normaal gebruik, ouderdom, verzakking, bouwfouten, grove schuld of moedwillige verwaarlozing door de verhuurder, zijn voor rekening van de verhuurder.

Ongedierte

Een bijzonder punt bij de verzorgingsplicht van de huurder is de ongediertebestrijding. Als huurder bent u verplicht alles te doen wat in uw macht ligt bij de bestrijding en voorkoming van ongedierte. Het kan zijn dat u voor eigen rekening hiervoor derden moet inschakelen. 

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden