Werken bij Woontij

Japanse Duizendknoop

Schadelijke plant
De Japanse duizendknoop is een snel groeiende woekerende plant, waarvan de wortels schade kunnen toebrengen aan de woning, leidingen en bestrating. Als de Japanse duizendknoop in uw tuin groeit, dan raden wij u aan de plantdirect te verwijderen.

Ontwikkeling van de plant
De plant groeit van april tot november. In april schiet deze uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van 5–12 cm. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. In augustus bloeit de plant met kleine crème witte bloemen. In de winter sterft hij af, maar blijven de verdorde stengels staan.

Zo herkent u de Japanse duizendknoop
De Japanse Duizendknoop is te herkennen aan zijn frisgroene bladeren met rode nerven welke in het voorjaar opvallen. In het najaar heeft de plant witte bloemen. De stengels van de plant zijn bedekt met roodachtige vlekjes. Bekijk de foto’s om een duidelijk beeld te krijgen van de Japanse Duizendknoop. 

Stappenplan verwijderen Japanse duizendknoop
Als de Japanse duizendknoop in uw tuin groeit, dan raden wij u aan deze direct verwijderen. U doet dit op de volgende manier: 
Knip de plant tot op de grond af. Herhaal dit vervolgens elke week. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na verloop van tijd niet meer terug. Naast afknippen kunt u ook 
de wortels zorgvuldig uitsteken of heet water over de plant gieten. 

Voer het groenafval niet af via de composthoop of de groene container of in de openbare ruimte. Het groenafval moet in de grijze container. Ieder klein scheutje van de plant kan namelijk ergens anders een nieuw plantje worden. Op deze manier voorkomt u zo goed mogelijk verdere verspreiding van de plant.

Wilt u meer advies? Neem gerust contact met ons op om latere kosten te voorkomen. Wanneer u de plant in de openbare ruimte ziet, kunt u dit doorgeven aan de gemeente.