Medehuurderschap

Je bent niet automatisch medehuurders als je samen in een woning woont

Woon je samen in een huurwoning van ons en ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap bij de gemeente? Dan is je partner niet automatisch medehuurder. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om wel officieel medehuurder te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je partner komt te overlijden of wanneer je uit elkaar gaat. Je hebt dan het recht om in de woning te blijven wonen. 

Wat is medehuurderschap?

Partners, die bij het betrekken van de woning samen de huurovereenkomst ondertekenen, zijn beiden huurders. Daardoor hebben zij gelijke rechten en plichten. Als je niet samen de huurovereenkomst hebt getekend, maar wel samen de huishouding deelt, is er misschien sprake van “medehuurderschap”.

Echtgenoten en geregistreerde partners van een huurder zijn automatisch medehuurder. Met een samenlevingscontract is de partner van de huurder niet automatisch medehuurder. Een medebewoner kan bij ons een verzoek doen om officieel medehuurder te worden. Voorwaarde is wel dat je samen een duurzame gemeenschappelijke huishouding voert en de intentie hebt om dit te blijven doen. Als medehuurder heb je dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder.

Het medehuurderschap eindigt als de medehuurder de woning niet meer als hoofdverblijf gebruikt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor medehuurschap? 

Je kunt een aanvraag indienen voor medehuurschap als je meer dan twee jaar een geemschappelijke huishouding voert en de intentie hebt om dit te blijven doen. 

Welke plichten heb ik als medehuurder?

Als medehuurder heb je dezelfde plichten als de hoofdhuurder zoals vastgelegd in het huurcontract. Je bent beiden verantwoordelijk voor het netjes bewonen van de woning. Ook ben je in dit geval beide verantwoordelijk voor het betalen van de huur en het (laten) verrichten van kleine reparaties. 

Welke rechten heb je al medehuurder bij het overlijden van de hoofdhuurder?

Wanneer de hoofdhuurder komt te overlijden en de achterblijvende partner is officieel medehuurder, dan heeft de medehuurder het recht om in de woning te blijven. Wil je als achterblijvende partner in de woning blijven wonen terwijl je geen medehuurder bent? Dan heb je daar eerst toestemming van ons voor nodig. 

Kan een inwonend kind ook medehuurder worden? 

Bij een inwonend (volwassen) kind gelden er andere regels. Een (volwassen) kind, dat nog bij zijn ouders woont, wordt niet als medehuurder erkend. In sommige situaties kunnen ook kinderen medehuurder worden van de ouder(s). Als vuistregel houden we hiervoor aan dat je als kind minimaal 35 jaar aaneengelsoten bij je ouders woont. 

Welke rechten heeft een medehuurder bij het vertrek van de hoofdhuurder? 

Als de hoofdhuurder de huur opzegt, heeft de medehuurder het recht om in de woning te blijven wonen. Dit kan alleen als de hoofdhuurder de huurovereenkomst schriftelijk heeft opgezegd. De medehuurder wordt op dat moment automatisch hoofdhuurder. Het vertrek van de(oude) huurder moet altijd bekend zijn bij Woontij, anders blijft de vertrokken huurder (mede)aansprakelijk, bijvoorbeeld voor het betalen van de huur.

Hoe vraag ik medehuurschap aan?

Om medehuurschap aan te vragen vul je het onderstaande aanvraagformulier medehuurschap in. Stuur het formulier samen met de documenten die aantonen dat je aan alle voorwaarden voldoet naar ons terug. 

 

Download hier het aanvraagformulier medehuurschap
Heb je een andere vraag over het laten inwonen van een persoon die niet jouw partner is? 

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.