Woonlandschap de Tuunen toegankelijk voor publiek

Publicatiedatum: 07-11-2018

Vanaf 7 november is het landschap van Buurtskap de Tuunen officieel opengesteld voor publiek. Belangstellenden kunnen voortaan op eigen gelegenheid zien hoe op deze plek een bijzondere wijk ontstaat. Wethouder Edo Kooiman van gemeente Texel deed de aftrap en wandelde in gezelschap van o.a. de dorpscommissie en Stichting Integratie Gehandicapten Texel langs het woongebied in wording.

Rondleiding langs erven

Startpunt was het TuunHuus. Vanaf hier volgde het gezelschap het vers aangelegde wandelpad over het bouwterrein. Onderweg vertelde gemeentelijk projectleider Paul Franssen over het ontwerp van het woonlandschap dat is opgedeeld in zeven erven. 140 energiezuinige woningen in verschillende prijsklassen en types komen hier straks verspreid over de verschillende erven te staan. Daaromheen liggen water, weides, veldjes en tuinen waardoor de huizen op natuurlijke wijze zich voegen in het Texelse landschap.

 

Buurt met gemeenschapszin

Dat De Tuunen geen doorsnee nieuwbouwwijk wordt zie je ook terug in de nadruk op gemeenschapszin en samen delen. Een manier van wonen die volgens wethouder Kooiman goed aansluit bij de aard van de eilanders. ‘Bewoners krijgen veel zeggenschap over hun woonomgeving. Per woonerf bepalen ze de inrichting van de erven en tuinen en het onderhoud daarvan.’ In De Tuunen komen ook 20 zorgwoningen voor beginnend dementerenden en een begeleidwonenproject voor jongeren.

Rondje Tuunen lopen?

Wie een kijkje wil nemen, kan op eigen gelegenheid een rondje wandelen door het toekomstige woonlandschap. Bij de verschillende deelgebieden staan bordjes met informatie over de erven en woningen die er komen. Uitzondering hierop vormen de woonerven waar bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Deze zijn uit veiligheidsoverwegingen niet toegankelijk voor publiek en afgeschermd door hekken. Het gebied is bereikbaar via de ingang aan de Marsweg.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden