Welkom Over Woontij Nieuws & publicaties Laatste nieuws Woontij vernieuwt wooncomplexen Duinkerk en Geniekazerne in Den Helder

Woontij vernieuwt wooncomplexen Duinkerk en Geniekazerne in Den Helder

Leestijd: 4 min

Woontij heeft besloten om twee woongebouwen in Den Helder te slopen en te vervangen door duurzame nieuwbouw. Het gaat om het woongebouw aan de Seringenlaan, bekend als de ‘Duinkerk’, en het woongebouw aan de Jacob van Heemskerckstraat, ook wel de ‘Geniekazerne’ genoemd. Met deze vernieuwing zet Woontij een belangrijke stap naar de realisatie van betaalbare, energiezuinige en toekomstbestendige woningen die aansluiten op de woonwensen van zowel huidige als toekomstige bewoners.

Duurzame vernieuwing noodzakelijk

De woongebouwen voldoen niet langer aan de moderne eisen op het gebied van wooncomfort, energiezuinigheid en duurzaamheid. De Geniekazerne, een vooroorlogs complex, wordt al geruime tijd door Woontij gebruikt als woongebouw. De Duinkerk fungeerde in een ver verleden als kerk en heeft later ook een woonfunctie gekregen.

Woontij heeft zorgvuldig onderzocht of renovatie een haalbare optie is, maar uit dit onderzoek blijkt dat de complexen dusdanig verouderd zijn dat nieuwbouw de meest toekomstbestendige keuze is. Door te investeren in nieuwbouw kunnen we woningen realiseren die nog vele decennia meegaan en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame woonomgeving. Het besluit om tot sloop en nieuwbouw over te gaan is in overleg met de gemeente Den Helder en de Bewonersvereniging Nieuwediep, als onderdeel van de prestatieafspraken, tot stand gekomen.

Behoud van historisch karakter

Hoewel de gebouwen geen beschermde status hebben en geen monument of onderdeel van een beschermd stadsgezicht zijn, erkennen we de historische waarde. Bij de herontwikkeling wordt daarom extra aandacht besteed aan de historische waarde van de Geniekazerne. Dit gebouw maakt deel uit van het militair-historisch erfgoed van Den Helder. Woontij erkent het belang van deze geschiedenis en gaat daarom zorgvuldig om met de herontwikkeling, waarbij wordt gekeken naar mogelijkheden om de historische betekenis van de locatie op een passende manier te behouden of terug te laten komen in het nieuwe ontwerp.

De geniekazerne heeft een bijzondere geschiedenis en we vinden het belangrijk om dat erfgoed te respecteren’ zegt Jan van Andel, Directeur- Bestuurder Woontij. ‘Tegelijkertijd dragen we als woningcorporatie de verantwoordelijkheid om te voorzien in kwalitatief goede en betaalbare sociale huurwoningen. Door het historische karakter op een passende manier te laten terugkomen in het ontwerp verbinden we het verleden met de toekomst en zorgen we ervoor dat deze locatie ook in de toekomst van waarde blijft voor Den Helder’

Aandacht voor bewoners

Om de huidige bewoners goed te informeren over de plannen en hen te betrekken bij het proces, organiseerde Woontij twee informatiebijeenkomsten Op 4 februari werden de huurders van de Jacob van Heemskerckstraat (Geniekazerne), waar het om 14 woningen gaat, geïnformeerd. Op 11 februari volgde een bijeenkomst voor de bewoners van de Duinkerk aan de Seringenlaan, waar 20 woningen het om 20 woningen gaat. Tijdens deze bijeenkomsten werden de voorgenomen plannen toegelicht en kregen bewoners de gelegenheid om vragen te stellen.

De bewonersvereniging Nieuwediep was bij beide bijeenkomsten aanwezig en ondertekende het sociaal plan. Dit plan bevat afspraken over de ondersteuning die huurders krijgen bij het vinden van een passende (tijdelijke of nieuwe) woonruimte.  Woontij hecht veel waarde aan een zorgvuldig proces, waarbij persoonlijke begeleiding en duidelijke communicatie centraal staan. Voor de bewoners van beide woongebouwen geldt dat ze terugkeergarantie hebben.

We begrijpen dat dit traject veel vragen met zich mee kan brengen. ‘zegt Christine Groen, projectmanager Wonen bij Woontij. ‘Daarom ga ik bij alle bewoners langs om samen de mogelijkheden te bespreken en hen waar nodig te ondersteunen. Het is voor ons belangrijk dat iedereen zich gehoord en gesteund voelt in deze overgang, en we doen er alles aan om hen zo goed mogelijk te begeleiden naar een nieuwe woonplek.’

Vervolgstappen

De exacte invulling van de nieuwbouw wordt nog onderzocht. De komende periode gaat Woontij in gesprek met bewoners, de gemeente en andere betrokken partijen om de plannen verder te ontwikkelen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de behoeften van de huidige en toekomstige bewoners, maar ook naar de manier waarop het historische karakter en de locaties op een passende wijze kan worden geïntegreerd in de nieuwbouw.