Nieuwsbericht

Potvis sterft natuurlijke dood

De afgelopen dagen was de verdwaalde Potvis in de omgeving van het Marsdiep volop in het nieuws. Dat eindigde uiteindelijk in het bericht 'Potvis sterft natuurlijke dood'.

Datzelfde gevoel had directeur/bestuurder Jan van Andel ook na het gesprek met de Autoriteit wonen (Aw) de afgelopen week. Door wijziging van regelgeving zijn er problemen ontstaan met de exploitatie van campus De Potvis. Bij voortzetting van het huidige gebruik kan Woontij niet voldoen aan de regelgeving voor Passend toewijzen. We hebben geprobeerd in goed overleg tot een pragmatische oplossing te komen. Helaas bleek de Aw hiervoor niet open te staan en blijft men stringent de regels toepassen. Men verschuilt zich achter 'politieke keuzes' in Den Haag en heeft geen boodschap aan lokale maatwerkoplossingen waarmee iedereen verder tevreden mee is. Lokaal maatwerk wordt steeds lastiger. Kennelijk zijn de regels belangrijker dan de mens die gebaat is bij goed onderdak voor een redelijke prijs.

In overleg met NIOZ gaat Woontij het systeem van reserveringen en verhuur wijzigen. Daardoor zal worden voldaan aan de regelgeving en kunnen we grotendeels blijven voorzien in de huisvestingsbehoefte van het NIOZ. Wat is dan het probleem, zou je denken? Dat probleem is er ook niet, tenzij je heel veel extra zinloze administratieve handelingen en controles als een probleem zou beschouwen. Voor de Aw is dat geen probleem. Als bestuurder van Woontij doet het wel pijn als je ziet dat we veel tijd en geld moeten besteden aan inkomenscontroles voor mensen die soms maar een paar dagen in De Potvis komen wonen. Hoe lang blijven woningcorporaties nog gezond? Dat is een reƫle vraag als je alle regelgeving en belastingheffingen bij elkaar gaat optellen. Soms hebben we het gevoel een potvis te zijn, die verdwaald is in ondiep water en geen voedsel kan vinden voor een gezond leven, op weg naar een natuurlijke dood.....

Geplaatst op 02-07-2018

Terug naar overzicht