Nieuwbouwproject Texelwende

Update - 13 maart

De eerste woningen van het nieuwbouwproject Texelwende in recordtijd geplaatst!

Vandaag werden de eerste woningen van het nieuwbouwproject Texelwende op Marsweg Zuid geplaatst. Slechts een week nadat ze per boot op het eiland arriveerden. Het streven is dat alle 120 woningen de komende 10 weken geplaatst zijn en voor het eind van het jaar bewoond kunnen worden. Snelheid en effectiviteit zijn belangrijke pijlers van de samenwerking tussen Rabo SmartBuilds, gemeente Texel, Woontij en Barli: met het plaatsen van deze woningen wordt er in korte tijd een bijdrage geleverd aan het oplossen van het groeiende tekort aan betaalbare woningen op Texel.  

De vraag naar betaalbare woningen in de gemeente Texel is groter dan het aanbod. Daarom hebben Rabo SmartBuilds, in samenwerking met gemeente Texel besloten 120 kant-en-klaren woningen te plaatsen in het gebied aan de Marsweg Zuid. Met dit project zetten we een mooie stap richting meer betaalbare en duurzame woningen voor kleine huishoudens. Deze behoefte kwam ook naar voren in het recent door Woontij opgestelde rapport "Werken aan woonwensen van mensen" .

Waarom kant- en- klare woningen?

In februari is de bouw van de 120 woningen van start gegaan in de fabriek van Barli. Binnen enkele weken zijn de eerste woningen hier volledig kant- en- klaar geproduceerd. Op 6 maart arriveerden per boot de eerste drie kant-en-klare woningen in de haven van ’t Horntje op Texel. Een mijlpaal in de samenwerking met gemeente Texel en Rabo SmartBuilds in het vergroten van het aanbod betaalbare huurwoningen op Texel. Het streven is dat vóór de zomer alle 120 huurwoningen naar Texel zijn overgebracht en geplaatst zijn, zodat ze vóór het eind van het jaar bewoond kunnen worden. 

Kant- en- klare woningen kunnen veel sneller worden gerealiseerd dan traditionele bouwmethoden met behoud van kwaliteit. Van deze woningen zullen 50 sociale huurwoningen worden afgenomen en verhuurd door Woontij. Daarnaast worden er ook nog eens 70 huurwoningen gebouwd met een middenhuurprijs.

Texelwende

Algemene informatie

Het nieuwbouwproject aan de Marsweg Zuid draagt de naam Texelwende. De naam symboliseert een keerpunt en verandering die past bij het karakter van het project, gericht op snel, effectief en duurzaam bouwen met als doel het vervullen van de woonbehoefte

Ontwikkelaar: Rabo SmartBuilds in samenwerking met de gemeente Texel en Woontij

Plaats: Den Burg 

Locatie: Het project ligt aan de Marsweg Zuid en grenst noordelijk aan Buurtskap de Tuunen en de Middelton. Aan de oostkant ligt Buytengors

Aantal woningen: 50 sociale huurwoningen en 70 huurwoningen bestemd voor de middenhuur

Type woningen: Compacte grondgebonden woningen met twee bouwlagen (2 keer 25 m²)

Gebruiksoppervlak: 50 m²

Aantal slaapkamers: 2

Doelgroep: De 50 sociale huurwoningen zijn bestemd voor kleine huishoudens (1- of 2 persoons huishoudens)

Duurzaamheid: De woningen zijn duurzaam en voorzien van zonnepanelen waardoor de totale woonlasten laag zijn

Woonlasten: Volgt

Proefberekeningen huurtoeslag: Volgt

Huur: Huurprijzen zijn inkomensafhankelijk. Huurprijs vanaf € 647,19.

Status omgevingsvergunning: Toegekend

Oplevering: Eind 2024

Werving huurders Woontij: Woningzoekenden die bij Woontij staan ingeschreven, kunnen reageren zodra de advertentie wordt gepubliceerd. De publicatiedatum van de advertentie is nog onbekend. Voor alle woningen hebben kandidaten een Huisvestingsvergunning nodig. Dit houdt in dat huurders een maatschappelijke en/of economische binding moeten hebben.

Situatieschets

Op de locatie Marsweg-Zuid zijn in totaal vier typen woningen gepland. Alle woningen zijn huurwoningen.

De gele blokken (tien in totaal) op de bovenstaande situatietekening zijn de sociale huurwoningen van Woontij van het type DUO. De overige woningen (roze, bruin en blauw) zijn eigendom van Rabo SmartBuilds (RSB) en worden verhuurd in de vrije sector. Zoals goed te zien is, staan alle typen woningen door elkaar, waardoor er een diverse inrichting van typen binnen elke hofstructuur wordt gerealiseerd.

Plattegronden

De woningen hebben een woonkamer met een open keuken. In deze ruimte is ook een trapkast aanwezig. Vanuit de woonkamer kun je gemakkelijk naar buiten via de achterdeur. Ook het toilet is direct toegankelijk vanuit hier, evenals de trap naar de eerste verdieping en de entreedeur.

Wat deze woning bijzonder maakt, is het ontbreken van een hal doordat de woning praktisch en efficiënt is ingericht. Op de eerste verdieping vind je een ruime slaapkamer van 9,0 m² en een kleinere slaapkamer van 5,1 m². Daarnaast zijn er nog de badkamer, technische ruimte en een overloop.

De woningen staan in een groene omgeving, waar veel aandacht is besteed aan natuur, speelgelegenheden, recreatie en biodiversiteit. Dit maakt het wonen hier extra fijn.

De wijk Texelwende gelegen aan de Marsweg Zuid ligt in het groen en aan het water. De woningen worden aangelegd in hofjes. Stap je naar buiten, dan kun je direct op avontuur. Maak een wandeling langs één van de zes hofjes of slenter via de waterkant van oost naar west. Hoor de vogels fluiten, zie kinderen spelen en help je buurman even in de gemeenschappelijke moestuin. Hier is er ruimte voor ontmoeting en leef je tussen het groen. 

Ontsluitingen van de nieuwe wijk

Om deze nieuwe wijk goed te ontsluiten komen er twee langzaamverkeersverbindingen. Eén aan de kant van de Middelton, een voetgangersverbinding, en één aan de kant van de Buytengors, naast huisnummer 100, een voet- en fietsverbinding.

De ontsluiting op de Buytengors zal ook ingericht worden als calamiteitenroute. Het bouwverkeer wordt ontsloten via de Marsweg. Ook gemotoriseerd verkeer gaat via de westkant de wijk uit.

Buitenruimte

De wijk wordt autoluw en de woningen zijn geplaatst in een hofjesstructuur. Naast een eigen buitenruimte kan iedereen gebruik maken van een gemeenschappelijk stukje groen in de zes hofjes en in het overige groen. Hierdoor is contact met de buren makkelijk en laagdrempelig! Bewoners hebben inspraak bij de inrichting van het gezamenlijke hofje. Bijvoorbeeld een bloemenweide, een picknick tafel of een moestuin.

Parkeren

De wijk is autoluw, de sociale huurwoningen zijn daarom niet voorzien van een eigen parkeerplek. Aan de rand van de diverse hofjes zijn voldoende parkeerplekken. Hiermee wordt er voldaan aan de gestelde parkeernorm vanuit de gemeente Texel.

Bouw kant-en-klare woningen

Wie bouwt de woningen?

De Brabantse bouwer Barli bouwt de woningen bouwen in hun huizenfabriek in Uden. Na een zorgvuldige selectieprocedure zijn zij als beste partij naar voren gekomen qua kwaliteit, prijs en duurzaamheid. In februari is in de huizenfabriek gestart met de bouw van de eerste woningen. 

Woningen uit een huizenfabriek

In de huizenfabriek van Barli worden de woningen zoveel mogelijk af gemaakt, tot aan de keuken en badkamer toe. Vervolgens worden ze in modules naar het eiland getransporteerd. Hierdoor kunnen ze snel op locatie geplaats worden waardoor overlast voor omwonenden geminimaliseerd wordt.  Ook al is het bouwproces misschien anders dan je gewend bent, de woningen hebben dezelfde hoge kwaliteit als woningen die op een bouwplaats worden gebouwd. We noemen dit woningen die voldoen aan het bouwbesluit voor permanente woningen. Dit betekent dat ze voldoen aan alle geldende bouwtechnische voorschriften en veiligheidseisen.

Duurzaamheid

De woningen zijn gasloos, zeer goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en veel gebruik van hout.  Doordat ze energiezuinig zijn, is er minder elektriciteit nodig voor verwarming. Dit brengt naast een milieuvoordeel als extra voordeel met zich mee dat de energierekening lager is dan die van een woning zonder goede isolatie en zonnepanelen.

Houtbouw

Naast het feit dat de woningen energiezuinig zijn, bestaan ze grotendeels uit hout. Wonen in hout kent veel voordelen: hout bevat geen giftige of chemische stoffen en het straalt een warme en rustige sfeer uit. Bovendien zorgt hout voor een aangenaam en stabiel woonklimaat. En leuk om te weten: hout is in vergelijking met beton of staal veel lichter waardoor er minder brandstoffen nodig zijn voor het transport. Dit maakt het efficiënter en duurzamer. Daarnaast slaat hout CO2 op, een belangrijke functie in het licht van klimaatverandering

Hoe worden de woningen opgeleverd?

De sociale huurwoningen worden opgeleverd met een keuken voorzien van een inductiekookplaat. De badkamer en toilet zijn betegeld en voorzien van sanitair. Je moet zelf zorgen voor de vloer, gordijnen, verlichting en meubels. En schilderwerk.

Aanspreekpunt omwonenden

We begrijpen dat de bouwwerkzaamheden invloed kunnen hebben op omwonenden. Daarom streven we ernaar om eventuele overlast zoveel mogelijk te beperken.

Mocht u tijdens de bouwperiode vragen, opmerkingen of zorgen hebben met betrekking tot het bouwproject, dan kunt u rechtstreeks contact op te nemen met Barli. Dit kan via e-mail naar [email protected] of door te bellen naar 0413 - 255 099.

Impressies

Rabo SmartBuilds en Stichting Woontij

Lees voor